Kategorier
Allmänt

Viktoria och Niklas skriver om att rösta!

Skulle skriva om valet.

Ville skriva om det högtidliga. Det högtidliga jag kände av när jag var liten och gick med mamma och pappa till vallokalen. Vallokalen som var i skolan.

Min skola.

Min skola som på dagarna var fylld med skratt och stök och spring hade nu förvandlats till något allvarligt, vuxet, högtidligt.

Det hade jag velat skriva om. Det högtidliga jag kände när jag var liten. Att jag förstod att det var en rättighet att värna om. Att få rösta. Demokrati. Jag har levt med ordet demokrati i hela mitt liv. Jag har fått det i modersmjölken att det är en rättighet att värna om. En skyldighet att ta vara på.

Men…….

Förspelet äcklar mig. Det har blivit ett pajkastningskalas. Ingen värdighet. Ingen högtidlighet. Ingen respekt. Varken för sig själv eller för andra.

Quickfix, oneliners, reklampelare.

Populism. Fingret i luften. Åt vilket håll blåser det nu då?

Plötsligt vill alla partier samma sak. Alla partier är ett arbetar-parti, ett miljö-parti, ett feministiskt parti.

Men utan arbetare eller miljö eller socialism……

Politiken slits sönder av okunnighet och egoism.

Askungen kommer ner för trappan med sin vackra klänning och de elaka styvsystrarna sliter sönder den.

”Den är min! Den är min! Den är min!”

Vad är politik?

Vad är demokrati?

Jag ville skriva om hur viktigt det är att rösta. Men jag vet inte. Jag blir ledsen av detta geggiga förspel i demokratins namn. De har slitit sönder den. Den vackra klänningen.

Fast jag vet att det andra alternativet, att inte rösta, eller ännu värre att inte få rösta, är inget alternativ.

Så, gå och rösta. Men låt inte denna dag bli den enda dagen då vi uttrycker våra medborgerliga rättigheter eller skyldigheter. Demokrati är så mycket mer än att gå och rösta en gång vart fjärde år.

Viktoria

 

UPPROP TILL ALLA SOM TÄNKER RÖSTA I VALET:

Redan nu verkar det som om Fi kommer över 2,5 procent, vilket kommer ge även feminister statsanslag framöver.
Det känns viktigt inte minst eftersom många rasister fått detsamma under alltför lång tid.
Varför är detta viktigt? Jo, därför att både alliansen och de rödgröna är rörande överens om att inte vilja ge Sverigedemokraterna mer makt än nödvändigt, men i praktiken har Sverigedemokraterna börjat få ett stort inflytande över svensk politik.

DET ENDA EFFEKTIVA SÄTTET att hindra SD från att bli tungan på vågen är att få in Fi i riksdagen! Kanske är det nu också enda sättet att se till att vi får en rödgrön majoritetsregering. Insikten om hur viktigt ett antirasistiskt, feministiskt och pacifistiskt aktivt parti är i politiken har inte drabbat alla. Att det är viktigt att hindra SD från att få mer makt kan dock de flesta enas om.
46 procent av svenskarna ser sig som feminister.

Politik är just den viljan, inte bara strategier. Att rösta på något man tror på – istället för vad man tror är smartast – är vad demokratin bygger på. Utan viljan är vi människor ingenting. Fi är ett pacifistiskt parti som vill möta rasism och nazism med kunskap. Detta borde ha gjorts för länge sedan, men istället har andra saker än bildning prioriterats under åtta år. Hos nästan samtliga stora partier knyts FN:s okränkbara människovärde kring prestation – jobb – eller som hos SD, kulturell tillhörighet.

”Går det att laga?” frågade en uppgiven vän för ett år sen eller så. Han syftade på att alliansen ändrat på förutsättningarna på så många områden. ”Allt går att laga!” utbrast jag optimistiskt. Då. Jag är inte så säker på det längre.
Nu hänger hoppet på att vi kan göra allt nytt igen.
Niklas

Av Viktoria Folkesson

Arbetar som skådespelare. Gick ut scenskolan 1998.
Ensamstående mamma. Feminist. Demokratisk socialist (Hon tycker det låter fint och dessutom kallade sig Olof Palme det.)
Viktoria tror på människans lika värde, men är nog osäker på vad det verkligen betyder, i praktiken liksom. Vet inte ett skit om hur man uttrycker sig i skrift, men det betyder inte att hon inte bryr sig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.