Om kulturklassen

En del påstår att det inte finns några samhällsklasser. Vi vet att det är nonsens.  En del säger att det inte finns någon orättvisa överhuvudtaget. Vi påstår att de människorna behöver öppna ögonen.

Vi i Kulturklassen är några personer som har flera saker gemensamt men två i synnerhet:

Vi jobbar eller har jobbat med kultur.
Vi tycker att det behövs ännu fler röster som protesterar mot den strukturella utveckling av klassamhället och den fascism som sprider sig.

Vi skriver om orättvisor, politik, jämställdhet och mycket annat. Vi är inga journalister, inga politiker, inga professionella samhällsdebattörer, men har ett behov av att uttrycka oss. Du kommer inte att få se en enda spegelbild eller läsa ett enda modereportage men det är inte otänkbart att du får läsa en reflektion över just dessa företeelser. Minst en gång i veckan kommer någon av oss tre skriva och ibland kommer vi att bjuda in gästskribenter.

Men finns det inte tillräckligt många som skriver artiklar, krönikor och blogginlägg redan?

Nej.

Eftersom det blåser otäcka högervindar över hela Europa så är inte rösterna tillräckligt många. När nästan var tionde väljare röstar på SD i vårt land så anser vi att vi måste skrika ännu högre. Fas 3, utanförskap och RUT. Vi tycker att vårt ordförråd håller på att utarmas. Vi vill fylla på med de bortglömda orden frihet, jämlikhet och systerskap istället.

Vi kommer gorma högt, dansa med lätta, humoristiska steg och ifrågasätta mycket. Du kan se oss både som de som satt längst fram i klassrummet och ställde frågor men även som det där gänget som satt längst bak och kastade suddigummin. Fast vi är inte trötta på skolan. Vi är trötta på de som bestämmer om skolan.

Och vi tänker inte vara tysta i klassen.

/Kulturklassen

Klassen består av tre elever. Här presenterar vi oss.

Viktoria Folkesson

Arbetar som skådespelare. Gick ut scenskolan 1998.
Ensamstående mamma. Älskarinna. Dotter. Syster. (inte till samma person)
Allt detta påverkas av det samhälle hon lever i.
Viktoria tror på människans lika värde, men är nog osäker på vad det verkligen betyder. Vet inte ett skit om hur man uttrycker sig i skrift, men det betyder inte att hon inte bryr sig.

David Oest

Ville bli sjuksköterska eller fotbollsproffs när han var liten men utbildade sig till skådespelare på the Lee Strasberg Theatre Institute i New York och senare till musikalartist på Teater- och Operahögskolan i Göteborg.

Frilansade några år i Växjö, Gotland och Göteborg innan behovet av att tjäna pengar blev för stort. Arbetade då i åtta år som dramapedagog i Annedals församling.

Arbetar nu som skolkyrkokonsulent samtidigt som han driver egna firman Grella Musik och Teater.

Har de senaste tio åren ägnat den mesta kreativiteten åt att skriva musik, bl. a. genom det egna projektet Skriv min sång.

Niklas Säwström

Bor i Göteborg. Började jobbkarriären som 19-årig researcher till en artikel inom antropologi på UCSC men blev artist istället. Har medverkat i Les miserables, West Side Story, Jesus Christ Superstar, Sugar, Chess, Candide, Jekyll&Hyde med flera och jobbat som scenbyggare, eldslukare, showdansare, konferencier, sångare och bussförare. Kör spårvagn i Göteborg. Hoppade in som Jesus istället för Ola Salo 2009. Medverkade senast i Chess 2013. Kom in på journalistlinjen men var tvungen att avstå. Har misslyckats med att studera både hebreiska och grekiska. Lyckades slutföra den obligatoriska första folkhögskoledelen av prästubildningen. Fru och två barn och två vuxna bonusbarn.