Kategorier
Allmänt

Två scener

Jag börjar med slutet. Det känns som att det är en bra början. Slutet på Sveriges hållning kanske, den att rasism finns i andra länder men inte här. Sedan 2010 har Sverige sjunkit i The Economists demokrati-index. Samma år som SD kom in i riksdagen.

Jag tänkte avsluta med två dokumentära scener. De är avskrivna ord för ord från P1:s mest populära vardagliga samhällsprogram. Studio Ett är måna om att vara objektiva. När det gäller nazism och rasism har man dessutom ett ansvar att förklara för lyssnarna vilka åsikter och teorier som vetenskapen tar starkt avstånd ifrån och vilka åsikter som strider mot demokrati och mänskliga rättigheter. Här ingår rasism, fascism och nazism. Reportrarnas uppgift är att kunna mer om sådant än mannen på gatan och belysa det med insatta frågor, historiska perspektiv och argumentationskonst.

Efter att den 4:e mars ha intervjuat en nazist som skulle till Ukraina för att ”hjälpa nationalister” fick Studio Ett kritik för att inte ha gjort sitt jobb. Eventuellt tyckte reportern att hon avslöjat nazisten som nazist och att det räckte. Förr räckte det, eftersom alla visste att det var fel att vara nazist, men vi är tyvärr en krympande skara, och det utnyttjar nazisternas ideologer. Nazister försöker inte längre gömma sig. De har många egna hemsidor och är organiserade.
Närmare hundra socialdemokrater har mördats i Norden på knappt 30 år. Två toppolitiker, de flesta andra inte mer än barn. Det vänsterextrema våldet kräver tydligen ändå repriser av Sovjetkritiska pjäser.
Fyra dagar efter intervjun med Nazisten knivhöggs flera personer av en eller flera nazister, varav en var nyss hemkommen från Ukraina. Enbart nazistanknutna förövare.

I år ställer nazisterna upp i 30 kommuner med Svenskarnas Parti. Trots sitt ansvar fortsätter Public Service att sila mygg och svälja kameler. Man kallar inte SD för fascistiskt, trots att de är sprungna ur nazismen, eftersom SD protesterar mot det. SD protesterar också mot att kallas ”Främlingsfientliga”. Man vill kallas ”Sverigevänliga”. I ”scenerna” nedan låter man nazisten tala till punkt men avbryter historikern. Soran övertalas att lägga programledarskapet på is. Stefan Jarls kritik av girigheten visas inte under valåret. Men man lyfter frågan om det är odemokratiskt att en majoritet elever vägrar lyssna på SD. Rektorn tog deras banderoller med protester. När de visade oro inför rektorn över att SDU filmade dem sa rektorn det som vilken annan rektor naturligtvis säger när hans elever åsiktsregistreras: att det var deras eget fel eftersom de protesterat (ETC ledare 1 april 2014).

Det riktiga hotet ligger alltså någon annanstans än hos SD och nazisterna, det riktiga hotet ligger hos oss, att vi kan bli odemokratiska och sluta lyssna på vad rasismen har att säga. Vårt demokratiska samhälle reagerar med avsky först när en 61-årig tant trycker en tårta i ansiktet på Jimmie Åkesson. Varför? Jag vill inte tro det, för det är så fult att tänka sig, men kanske är det för att medelsvensken bara vågar visa ilska om hen inte är rädd för den vi konfronterar? Att det där föraktet för svaghet som nazisten visar kanske även finns latent hos dig och mig? Kan det vara så att de neutrala svenskarna drivs av rädsla? Kan det vara så… banalt?

För att ni inte ska missa det som reportern missade att bemöta, kanske för att Nazisten pratar länge och på ett retoriskt ganska välputsat språk, har jag fetstilat de tydligaste nazistiska, rasistiska och antisemitiska orden och fraserna. Extra intressant är Nazistens växlande mellan uttrycken ”genetiskt ursprung” och ”etniskt ursprung”, som för honom verkar betyda exakt samma sak. Lyssna gärna på programmen samtidigt som ni läser. Det gör skådespelet mer levande. Ni kan också prova att spela de olika rollerna mot varandra för att försöka förstå vad det är som driver dem att säga det de säger. Kram på er!
(Tack Viktoria för hjälpen med transkriberingen)

SCEN 1
Studio Ett den 4 mars, 08.28 in i programmet

Reportern ringer upp Nazisten som befinner sig i Ukraina.

Reporter 1 i studion
..och Mikael Skillt från Sundsvall har sagt upp sig från jobbet för att resa till Ukraina.

Nazisten
Det är väl för att hjälpa ukrainska nationalister att nå sitt mål. Så gott jag kan. Nu har vi ett större nätverk som ligger bakom det här, så vi forslar ständigt ner folk med olika kompetenser så att vi kan stötta ukrainarna, som i mångt och mycket inte har kunskap i alla områden.

Reportern
Som till exempel? Kan du ge lite exempel på vad ni gör?

Nazisten
Ja, eh, fältsjukvård, engelska, pressrelationer och så vidare.

Reportern
Är du politiskt aktiv också?

Nazisten
Eh ja, jag är politiskt..elläh.. ja, nu var det faktiskt längesen men jag är politiskt knuten i alla fall till ett parti.

Reportern
Vilket parti då?

Nazisten
Svenskarnas Parti.

Reportern
Hur många är ni från Sverige som har rest dit skulle du säga?

Nazisten
Ja, vi har ju tagit ett principiellt beslut där att vi talar inte om några siffror utan dom som är här dom får själva avgöra om dom vill gå ut offentligt med sitt engagemang. Så att eh, av det skälet har vi valt att inte nämna några siffror.

Reportern
Vem är det ni har kontakter med i Ukraina?

Nazisten
Det är väl dom nationalister som har varit aktiva i, under revolutionen här. På Majdantorget bland annat. Det är ett flertal olika.

Reportern
Det har tidigare pratats om Svoboda och Högra Sektorn, tillhör dom dom organisationerna?

Nazisten
Ja, dom finns med. Dom har ju varit väldigt drivande under det som hände här på Majdantorget så att eh, genomföra nåt sånt här utan kontakt med dom det vore i princip omöjligt.

Reporter
På vilket sätt har dom varit drivande under eh.. på Majdantorget menar du?

Nazisten
Det är ofta dom som har gått i täten och eh, å tagit konfrontationen med Yanukovitjs soldater och poliser för att nå dom framgångar som dom har gjort.

Reporter
Varför för dom den kampen på Majdantorget?

Nazisten
Dom är intresserade av ett fritt Ukraina utan korruption och med nationella krafter som driver landet framåt.

Reportern
Vad betyder ”nationella krafter som för landet framåt”?

Nazisten
Det betyder ju egentligen till exempel det vi ser idag, att Svoboda sitter i regeringställning med ett antal viktiga positioner i interimsregeringen och att Högra Sektorn har sitt inflytande och även andra, eh, nationella grupperingar.

Reportern
Vilken typ av inflytande hoppas DU på att dom ska få i parlamentet?

Nazisten
Förhoppningsvis kommer dom att att hamna i en total regeringsställning där.. där dom har ALL makt. Där dom kan driva det igenom utan EU, NATO, ryska judiska oligarker, liberala – som de fakto har legat bakom en stor del av korruptionen här i Ukraina.

Reporter
Varför (skrattar/fnyser nervöst) eh, vill du hjälpa ukrainarna..mm..i den kampen?

Mikael Skillt
Eh.. (ansträngt) som jag ser det nu så är ukrainska nationella i lite utav en ödeskamp. Dom eh, dom står och väger på att, att nå sitt mål och ju fler vi är som kan komma hit och hjälpa till å få dom å nå sina mål desto bättre. Så att för mig var aldrig valet särskilt svårt utan.. det var.. (suckar, låter lite deprimerad) det var bara sätta sig på ett flyg ner och ta kontakt med dom nationalister som fanns på plats och ställa sig till deras förfogande. Dom är i behov av folk som kan eh.. underlätta i deras arbete, om det nu är sopa gator, bre smörgåsar, hålla utbildningar i fältsjukvård.. eller vad det nu må vara.

Reportern
Men öh, va e de för ehm, (smackar med tungan) för Ukraina som eh, som ni gemensamt vill se, ’så vem är det som inte får vara där så att säga?

Nazisten
(irriterat)
Meh..Vem som INTE får vara där, de e ju.. Ukraina – Det etniska Ukraina, det är ju vad vi strävar efter där. Sen får väl dom som inte är etniska ukrainare, dom får väl leta sig hemåt till sina egna länder.

Reportern
Men vem definierar-s som e-etnisk ukrainare?

Nazisten
Det är ju en JÄTTE..eh..jätteavancerad fråga som säkert inte är lämplig att ta sådär, men om dom delar ett genetiskt ursprung, med eh, med varandra. Till exempel så kan vi ju inte säga att en afrikan delar ett genetiskt ursprung med en..en vit ukrainare. Alltså hör han ju inte hemma här. Hans hemland är ju i Afrika nånstans. Utan vi får ju utgå från..det.. det etniska ursprunget. En kines är en kines, en vit ukrainare han är en vit ukrainare. *

Reportern
Men du som eh, svensk har rätt att hjälpa till att.. eh hjälpa till med den här.. ukrainska kamp-

Nazisten
O ja! Vi delar ju trots allt ett västerländskt ursprung både Ukraina och Sverige. Eh.. sen har jag inga intentioner på att jag på nåt vis skulle bli kallad ukrainare eller nånting – jag är svensk.

Reportern
Hur länge tänker du stanna?

Nazisten
Eh, de e ju obestämd tid. Jag har sagt upp mig från mitt arbete och lämnat allting hemma så att, vi får se när det här blåser över, om det blåser över, då beger jag mig hemåt.

Reporter i studion
Mm, så säger alltså Mikael Skillt från Sundsvall som har sagt upp sig från jobbet för att resa till Ukraina.

(*Enligt Nationalencyklopedin visar ny genteknik att den genetiska matchningen mellan två slumpmässigt valda obesläktade människor från olika delar av världen alltid är 99,9%. Skillnaden är så liten och människan en såpass homogen varelse att begreppet ”ras” inte ens bör användas. Störst genetisk variation hittas mellan afrikaner – vilket ger att det är större genetiska ”skillnader” mellan en afrikan och en afrikan, än vad det är mellan en afrikan och en vit ukrainare.)

SCEN TVÅ
Studio Ett den 19 mars 1.26.10
Reportrarna och två inbjudna gäster pratar över telefon med ett kommunalråd i Forshaga och ger råd inför framtida debatter med de nazister som ställer upp i kommunalvalet. Reportrarna turas om att betona att nazisterna från Svenskarnas Parti är mycket få och kanske försvinner av sig själva. Råden från de två gästerna, som ser allvarligare på saken, är bland annat att föra ner nationell politik på kommunagendan och inte låta nazisterna få makten genom att vinna poäng på lokala frågor. Historikern säger att man måste erövra den positiva framtidstron med demokratiska visioner om idealsamhället, eftersom fascismen i Europa idag har ensamrätt på en tydlig framtidsvision som upplevs som positiv av väldigt många. Men när Historikern ”säger fel” i ett känsligt ämne blir han genast tillrättavisad av Reporter 2.

Reporter 1
Får dom för mycket uppmärksamhet i och med att de ställer upp i de här valen?

Historiker
Nä, tittar man på ideologin så har vi ju ett riksdagsparti som är fascistiskt, Sverigedemokraterna-

Reporter 2
(avbryter snabbt med hög röst medan Historikern fortsätter prata)
Det DÄR måste jag säga då är en beskrivning…

Historiker
…rasistiskt, fascistiskt-

Reporter 2
…som inte Sverigedemokraterna skulle ställa upp på överhuvudtaget!

Historiker
Nä, det är en del av deras ideologi att de förnekar-

Reporter 2
Det måste jag nog påpeka här.

Historikern
..sin hemhörighet. Får vi då ett sånt här stort parti så kommer det här att ge upphov till extremism som sen föder ännu mer extremism och så har vi då hela räckan fram till Svenska Motståndsrörelsen.
(suckar djupt och pratar sedan snabbt, kanske för att inte bli avbruten igen)
Det här har vi sett tidigare. Ny Demokrati till exempel födde fram Lasermannen, Fremskrittspartiet i-i-i Norge födde fram Breivik. Så det här är en otäck utveckling, och det är ett hot mot demokratin, demokratin ÄR hotad i Europa idag, dom här rörelserna ”vädrar inte morgonluft” – det stadiet passerade vi för länge sen i Europa – utan dom har blivit en etablerad del utav Europas politik. Och är det nånting vi vet om fascismen, det är att den är lite grann som en Pandoras ask, att har den väl öppnats så är det väldigt svårt att stänga den där lådan.. tyvärr.

Kort dämpad paus och avslut.

 

Av Niklas Säwström

Bor i Göteborg.
Har medverkat i Les miserables, West Side Story, Jesus Christ Superstar, Sugar, Chess, Candide, Jekyll&Hyde med flera och jobbat som scenbyggare, eldslukare, showdansare, konferencier, sångare och bussförare. Kör spårvagn. Fil kand i Teaterstudier, skriver på masteruppsats i idéhistoria. Har misslyckats med att studera både hebreiska och grekiska. Änkling med två barn och två bonusbarn.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.