Kategorier
Allmänt Samhälle

Vi stödjer dig, Margot Wallström!

Upprop för Wallström medan Saudi krigar.

ETC visar återigen att en röd tidning för en grön värld är helt rätt koncept, det är att ligga precis lagom före sin tid, med rätt slags fokus på framtiden. Hela dagens förstasida pryds av ett upprop för Margot Wallström. Det har skrivits innan nyheten om att Saudiarabien med USAs hjälp påbörjat ett krig mot rebellerna i Jemen. Rebellerna är lierade med Iran, Saudi med USA. USA och Saudi vill stoppa Iran och terrorismen och terroristerna vill stoppa Saudis och USAs världsomspännande makt och bombande drönare. Och i mitten, under bilar och i kollapsade hus, ligger kvinnorna som inte får köra bil eller visa sig ute. Och under kvinnorna ligger barnen som kvinnorna och männen fått genom befruktningens under.

Med tanke på hur Wallströms protester mot vapenhandel med Saudiarabien slagits ner och skuffats under mattan på sistone av både partivänner och Arabförbundet så är det här uppropet LIVSVIKTIGT för hur Sverige nu går vidare i världen.

 

DET HÄR ÄR LIVSVIKTIGT,

eftersom Wallströms “hårda” ord (att räkna upp Saudis brott mot mänskliga rättigheter i riksdagen och konstatera att det inte finns något annat ord än diktatur för sådant) har förminskats av mäktiga chefer för börsnoterade företag och arabvärldens motsvarigheter.

Det hela är också samtidigt löjligt och pinsamt. Det är plågsamt att se affärstopparna göra bort sig när de kritiserar att en politiker gör vad de själva borde ha gjort för länge sen – om de hade fötts med en ryggrad. Feminism och mänskliga rättigheter är en omöjlighet i Saudiarabien. Samtidigt är de flesta partier i den svenska riksdagen helt överens om att lika lön och lika lag för kvinnor och män är en självklarhet. Varför skulle Sveriges utrikespolitik då säga något annat?

 

Hur vi reagerar i vissa situationer är extremt viktigt. När svenska börschefer, arabiska kungar och självutnämnda statsöverhuvuden gör gemensam sak mot en kvinnlig utrikesminister som bara säger sanningen FÅR vi inte svika henne. Vi måste backa upp det självklara, för alla kvinnor och män i hela världen som stympas och tvingas till lydnad på grund av sitt kön, sin religion, sina åsikter, sin sexualitet.

Hårdraget ser det här ut som om en hel manlig och högljudd värld tar strid mot en ganska utarbetad kvinnlig utrikesminister som säger sanningen. Men den bilden stämmer inte.

Wallström har gett internationell röst åt åtskilliga miljontals kvinnor och män. Hon hyllas nu av dem i världen som bryr sig om annat än pengar och att “respektera” smutsiga vapenavtal; hon prisas av europeiska och arabiska människorättskämpar, muslimska kvinnor och män, syrier, kopter, kurder, yassidier, persiska frihetskämpar som genom decennier utkämpat de där hopplösa striderna som riktiga affärsmän tycker är meningslösa eftersom de ju inte LÖNAR sig. Ingen idé att smutsa ner kavajen när de ädlaste kamperna för mänskliga rättigheter utkämpas på fina middagar i inglasade konstgjorda torn i Dubai? Det är så de tycks resonera för att rättfärdigas och upphöja korruption till gudomlig lag. De kommer aldrig i sina liv delta i de där episka förlorade demonstrationerna och de pinsamma, sanna orden på släktträffen med den rika rasen, bröderna i Arabförbundet. De vill bara kämpa för det rätta när de vet att de kan vinna striden. Det är ett fegt resonemang som korrumperar själen. Om striden mot diktatur genom att säga sanningen aldrig ges upp trots att den ser hopplös ut så finns möjligheten att våra barns barn kommer få styra ett vackrare och mer jämställt samhälle tillsammans – säljer någon den kampen och byter den mot något annat, då begår den personen ett hemskt brott. Då ÄR den personen diktatur.

Hos de däremot som kämpar tröstlöst för det som vi alla innerst inne vet är RÄTT och mot det som vi alla innerst inne vet är FEL, hos dem är Margot Wallström helt rätt. Hon gör något vackert bara genom att säga det självklara: Saudiarabien är en diktatur. Det är något vi alla vet. Saudi förnekar inte heller grunderna till anklagelsen. Saudi piskar och fängslar meningsmotståndare. Jo, visst. Saudi förbjuder kvinnorna i landet att köra bil. Jodå. Saudi halshugger, hänger och piskar kvinnor och män för hädelse, häxeri och otrogenhet och har hårda religiösa och godtyckliga lagar. Jajamen, det händer, det gör vi. Men det är inte emot mänskliga rättigheter, säger man: det är för att skydda mänskliga rättigheter från elaka brottslingar. Och mänskliga rättigheter skyddas bäst med sharialagar. Den åsikten kräver att bemötas med en folkstorm, vilket kräver att djupa samtal och dramatiska ifrågasättanden är tillåtna. Vilket kräver att Saudi avskaffar sin diktatur och inför demokrati och åsiktsfrihet.

Finns det EN ENDA börsnoterad Göran eller Marcus i hela Sverige som på ALLVAR har kritiserat Saudis världsbild rakt upp i ansiktet på de styrande och börjat hota med sanktioner?! Naturligtvis finns det inte det. Det måste finnas massor med direktörer som inte gjort det – plus en svensk kung som inte heller gjorde det utan som istället delade ut en fin scoutordern till den förre saudiske kungen; på fina middagar i höga torn i Dubai där man inte gör värden upprörd när kontraktet ska skrivas på gör man det garanterat inte. Där kanske man istället svettas i smyg över miljarderna som står på spel och utan att märka det själv råkar hålla med om att sharia säkert skyddat landet från kaos. Och att jo, ja visst, på sitt sätt, så har det ju också skyddat de Mänskliga Rättigheterna. Sen sitter man på flyget hem och skålar i champagne medan ännu en misshandlad och våldtagen kvinna hängs för mord och otrohet.
SAAB tror att de kan fortsätta sälja vapendelar trots Wallströms “klantighet”. Marcus Wallenberg leder SAAB och fick Tolgfors att utöka vapenhandelsavtalet istället för att lägga ner det som Tolgfors och alliansen då var inne på. Herr Wallenberg måste ha fört många samtal med den saudiska eliten. Samtal som du och jag skulle tycka var ett öppet erkännande av en antifeministisk och rå diktatur. Tror du inte det? Fråga dig då det här:
Varför blev ledarna i Saudiarabien så förvånade över Wallströms högst folkliga åsikt? Varför tycks de inte ha vetat om vad hela Sverige tycker om deras sätt att styra sitt land? Vilka svenskar har de pratat med egentligen?

Eliten i Sverige, precis som i Saudi, förnekar sig inte. De rackar ner på Wallström, pinkar på arabvärldens människorättskämpar och backar istället upp ett vapenhandelsavtal som aldrig borde ha gjorts, och som borde ha avslutats av alliansen senast 2010. Ett avtal som i och med Saudiarabiens attacker i Sanaa i Jemen idag dessutom är ogiltigt. Allt har varit en tidsfråga. Det svenska företag som försöker tjäna pengar på vapenhandel med Saudi idag kommer att bryta mot svensk lag. Det hjälper inte att pengar är viktigt. Det finns det som är viktigare. Demokrati till exempel. Utrikesministerns och Sveriges yttrande- och åsiktsfrihet också. Såna saker.

I huvudsak har den massiva kritiken mot Margot Wallström kommit från rika, sårade män – arabiska och svenska. Världsledare med ofantlig mycket makt och pengar. Ingen av dem vill prata om det självklara: hur fel det är att ha en lag mot kvinnor att köra bil. Vi ska tvinga dem att prata om just det. Kvinnor och män här i Sverige och kvinnor och män i Saudi.

Våra svenska näringslivstoppar med Marcus Wallenberg i spetsen gör sig till pinsamma nickedockor med läpparna hårt slutna kring oljemunstyckena.

Vi kan tacka vår lyckliga stjärna för arabvärldens sanna hjältar – de som liksom Raif Badawi offrar sin hälsa, sin familj, sitt liv för friheten att få föra ett konstruktivt samtal där sanningen också är inbjuden. Vi kan också tacka för Margot Wallström som säger det självklara och för Johan Ehrenberg & Co som dragit igång ETC som granskar diktaturförespråkarna på Dagens Industri.

Skriv på uppropet!

Av Niklas Säwström

Bor i Göteborg.
Har medverkat i Les miserables, West Side Story, Jesus Christ Superstar, Sugar, Chess, Candide, Jekyll&Hyde med flera och jobbat som scenbyggare, eldslukare, showdansare, konferencier, sångare och bussförare. Kör spårvagn. Fil kand i Teaterstudier, skriver på masteruppsats i idéhistoria. Har misslyckats med att studera både hebreiska och grekiska. Änkling med två barn och två bonusbarn.