Kategorier
Allmänt Samhälle

Havet är stort och blått

Öppet brev till Naomi Abramowicz apropå hennes krönika i Expressen: ”SVTs blinda fläck är röd”.

 

Hej Naomi.
Extremt underlig krönika i förra veckan. Först ”anklagar” du på extremt lösa grunder en medarbetare på SVT för att under research om rasism ha avslöjat sig som marxist genom att skriva ”Kampen fortsätter!”, vilket—får tilläggas efter din krönika—inte är ett brott. Sedan undrar du varför denna påstådda marxist inte sattes dit lika hårt som nyhetsankaret som uttalade sig rasistiskt om ”kebabtekniker” i direktsändning.

Okej, vi struntar i att ”bevisläget” är olika starka i de två fallen och att det inte är förbjudet att vara marxist, men att rasistiskt förtal och hets mot folkgrupp är olagligt:

Jag antar att du inte likställer marxism med rasism, utan bara liknar dem vid två sidor av samma våldsamma mynt. Men marxismens motpol är ju borgerligheten och det privata storägandet, inte rasismen? Eller menar du med argumentationen att hela borgerligheten är rasister och att det inte finns några rasistiska socialister? Det tror inte jag.

Det privata ägandet är betydligt större än det skattefinansierade i media-Sverige. Trots det får de mediajättar du skriver för också statligt stöd. Det privata ägandet i form av Bonnier, Shipstedt, Kinnevik, Stampen osv är ett stort och blått hav jämfört med ditt påstått ”röda” public service. Borgerligheten äger ”din” tidning Expressen, men också Metro, Aftonbladet, DN, GP, SvD, TV3, TV4, Kanal 5, Kanal 6, osv osv. De gillar marknad, konkurrens, utslagning och lever på annonser från samma näringsliv som äger det. Metros Viralgranskaren är kanske det enda vettiga som dessa blåa media lyckats prestera i kampen mot rasism och mot vinklade eller påhittade fakta. Trolljägarna var en bra idé, men det korkade mainstream-formatet omöjliggjorde tyvärr både objektivitet och analys.

Minsta möjliga insats mot största möjliga vinst kommer alltid rimma illa med kampen mot rasism. Förra gången vi, mänskligheten, hamnade i ett världskrig mot rasismen kämpade nio av tio dödade på den antirasistiska sidan. Lika illa var det i det amerikanska inbördeskriget, och att störta Apartheid kostade enorma summor i utebliven vinst för svenskt näringsliv. Antirasism handlar inte om vinst eller politik, det handlar om etik.

Värdegrunden hos SVT påverkas inte av vinstintresse. Mänskliga rättigheter, yttrandefrihet och objektivitet är heliga kor. I mina ögon lutar dock public service tv-sända nyheter mer och mer åt CNN och inte åt traditionell svensk socialism. Men så tycker jag ju också att Karl Marx historiska genomgång av ägandeförhållandena i världen är träffande. Man får luta rejält åt höger för att se Aktuellt som vänsterpropaganda.

Till skillnad från hur någon med ”rätt” politiska åsikter och kontakter i din blåa mediaocean genast kan utses till krönikör, så får den som blivit alltför politiskt färgad lämna sina uppdrag i SVT. Kanske var det det som hände Erik Fichtelius, som efter sitt intima porträtt av Göran Persson omplacerades till UR? Kanske är det därför vi fortfarande kan se så engagerade program därifrån. Fichtelius har varit en av landets absolut främsta journalister, en klassisk och extremt välutbildad journalist som sett uppdraget som något mer än att rapportera om bestialiska mord utan intresse för grundproblemet, han har granskat statsmakten kanske mer ingående än någon annan.

Ett mer uppenbart exempel på vänsterpolitisk censur är Stefan Jarls film Godheten som köptes in av SVT och lades på is under valåret 2014*.

Varför sparkades nöjesprofilerna Soran Ismail och Sven Wollter från sina uppdrag, om nu SVT är så våldsamt marxistiskt? De fick gå trots att de inte ens var journalister, bara krönikörer. Men Soran roade med antirasism som störde det rasistiska SD och Sven upprördes från vänster och det var valår.

Hur många blåa krönikörer sparkades från sitt jobb på Expressen, SvD, DN, GP, DI eller från någon av mediajättarnas alla tv-kanaler på grund av högerpolitiska utspel under valåret? Eller på grund av alltför hård kritik av antirasister? En och annan rasistanknuten krönikör fick lämna men GP och Teodorescu har öppnat dörren även för dessa.

SVT är fortfarande den mest ansedda nyhetskällan hos folket. Inte för att SVT styrs politiskt, utan för att det inte drivs av vinstintresse och följer klassiska etiska regler kring vad som är journalistik och vad som är krönikedravel. Även om bygget knakar så är public service fortfarande inte till salu, och det gör högerpopulister vansinniga.

Skulle du klara din egen kritik Naomi? Min vilda gissning är att du och borgerligheten sitter ihop vid höften. Som krönikör får du naturligtvis misstänkliggöra vilken journalist du vill, utan att behöva ställas till svars. Men att göra skandalrubriker av det som är obetydligt skitsnack (”Våldsbejakande marxism bland SVT-anställda!”) och underskatta ett enormt samhällsproblem (rasistisk vidskepelse är tredje största parti i riksdagen) genom att säga att de är problem av samma art och omfattning, det är osmakligt. Ändå tvekas det inte över i blåa medier att likställa socialism med rasism, om och om igen. Ibland kan det faktiskt vara svårt att skilja borgerligt sossehat från rasisternas dito.

Borgerligheten är socialismens jämställda, politiska fiender. Där finns en tanke på mänskliga rättigheter. Alla Sveriges politiska partier innehåller antirasister. Många antirasister tillhör den reformistiska och pacifistiska grenen av Marx träd: socialdemokrater och vänsterpartister.

Men rasism är inte politik, det är en avsaknad av tanken på ett orubbligt människovärde: rasism är en bristsjukdom.

SD är rasister. ”Partiet” skapades av nazister ur det rasistiska BSS och Vit Makt-rörelsen. Flera av SD-grundarna var nazister. En jobbade i SS högkvarter i Berlin 1942, och fortfarande gör sig SD:s företrädare gång på gång skyldiga till rasistiska brott och uttalanden där det okränkbara människovärdet alltid är relativt till nationens intressen. Medan ”svensk demokrati” villkorar medborgarskap genom irrelevanta frågor om ”svenskhet” för att låta sin rasistiska stat avgöra din kulturella identitet, är socialistisk demokrati en politisk ideologi för ett gemensamt ägt samhälle, där samma rättigheter och skyldigheter gäller för alla oavsett ursprung, tro, hudfärg, kläder eller kultur. Socialistisk demokrati ur Marx teorier ger som alla andra politiska partier varje medborgare rätten att själv få känna och bestämma sin kulturella identitet. Rasism kommer aldrig vara socialismens godtagbara ”andra sida av myntet”. Att vara rasist är motsatsen till att vara medmänniska.

Några antirasister och vänsterpersoner har alltså fått se sina uppdrag försvinna på SVT. Att inte fler rasister sparkats beror troligen på att man inte har haft något överskott på rasister. Att du verkar tycka att det finns för få borgerliga rasister på SVT i förhållande till marxistiska antirasister får stå för dig. Det är du som tycker att rasism och marxism är två sidor av samma mynt, och det är du som normaliserar rasismen i dina försök att marginalisera och ogiltigförklara all vänsterpolitik.

Rasism är inte politik. Sluta politisera den. Kampen för människovärdet fortsätter.

Mvh Niklas

 

*Filmen Godheten av Stefan Jarl som SVT köpte in och lade på is 2014 vann Svenska Kyrkans Filmpris 2013 (samma kyrka som SD tågade ut ur i protest mot allt religiöst tjafs om människovärde). Filmen kritiserar girigheten och den politiska dyrkan av Mammon, utförsäljningen av det gemensamma och privatiseringarna.

Är Svenska Kyrkan också röda Marxister, borgerlighetens fiende och ett hot mot demokratin? Bör Svenska Kyrkan likställas med Nordfronts och SD:s rasister?

Av Niklas Säwström

Bor i Göteborg.
Har medverkat i Les miserables, West Side Story, Jesus Christ Superstar, Sugar, Chess, Candide, Jekyll&Hyde med flera och jobbat som scenbyggare, eldslukare, showdansare, konferencier, sångare och bussförare. Kör spårvagn. Fil kand i Teaterstudier, skriver på masteruppsats i idéhistoria. Har misslyckats med att studera både hebreiska och grekiska. Änkling med två barn och två bonusbarn.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.